Gürcistan’daki arkeologlar, bölgeyi Avrupa’nın en eski tarih öncesi insan yerleşimlerinden birinin, muhtemelen Afrika’nın dışında herhangi bir yere ev sahipliği yaptığını söyledikleri, erken bir insan türüne ait 1.8 milyon yıllık bir diş buldular.
Diş, Gürcistan’ın başkenti Tiflis’in yaklaşık 100 km (62 mil) güneybatısında, Orozmani köyü yakınlarında, 1990’ların sonlarında ve 2000’lerin başlarında 1.8 milyon yıllık insan kafataslarının bulunduğu Dmanisi yakınlarında keşfedildi.
Dmanisi’nin buluntuları, Afrika dışında dünyanın herhangi bir yerinde bu tür en eski keşifti ve bilim adamlarının erken insan evrimi ve göç kalıplarına ilişkin anlayışını değiştiren bir keşifti.
Uzmanlar, 20 km uzaklıktaki bir bölgede yapılan son keşfin, dağlık güney Kafkasya bölgesinin, muhtemelen Afrika’dan göç ettikten sonra ilk insanların yerleştiği ilk yerlerden biri olduğuna dair daha fazla kanıt sağlıyor.
Gürcistan Ulusal Arkeoloji ve Tarih Öncesi Araştırma Merkezi Perşembe günü dişin keşfedildiğini açıklayarak, “Orozmani, Dmanisi ile birlikte, Afrika dışındaki dünyadaki en eski yaşlı insanların – ya da erken Homo – dağılımının merkezini temsil ediyor” dedi.
Kazı ekibinin bilimsel lideri Giorgi Bidzinashvili, dişin Zezva ve Mzia’nın bir “kuzenine” ait olduğunu düşündüğünü söyledi.
Dişi ilk kez Orozmani’de bulan İngiliz arkeoloji öğrencisi Jack Peart, “Yalnızca bu site için değil, Gürcistan ve 1.8 milyon yıl önce Afrika’dan ayrılan insanların hikayesi için çıkarımlar çok büyük” dedi.
Reuters’e verdiği demeçte, “Gürcistan’ı paleoantropoloji ve genel olarak insan hikayesi için gerçekten önemli bir yer olarak sağlamlaştırıyor” dedi.
Dünyanın herhangi bir yerindeki en eski Homo fosilleri, günümüz Etiyopya’sında keşfedilen kısmi bir çene olan yaklaşık 2,8 milyon yıl öncesine aittir.