Alman ulusal havayolu şirketi Lufthansa, kara mürettebatının planlı bir grevi nedeniyle Çarşamba günü Frankfurt ve Münih’teki iç merkezlerindeki neredeyse tüm uçuşlarını iptal etmek zorunda kalacağını ve bu yaz Avrupa çapında bir seyahat kaosuna katkıda bulunduğunu söyledi.
Lufthansa Salı günü yaptığı açıklamada, Almanya’nın güçlü Verdi sendikası tarafından çağrılan bir günlük grevin “büyük bir etkisi” olacağını söyledi.
Bazıları Salı günü de dahil olmak üzere 1000’den fazla uçuş iptal edilecek ve yaklaşık 134.000 yolcu etkilenecek.
Grup, “Lufthansa, Çarşamba günü Frankfurt ve Münih’teki merkezlerindeki uçuş programının neredeyse tamamını iptal etmek zorunda kalacak” diyerek, Perşembe ve Cuma günleri için planlanan bazı uçuşlarda zincirleme etkinin göz ardı edilemeyeceğini de sözlerine ekledi.
Çarşamba günü saat 0145 GMT’den Perşembe günü saat 0400 GMT’ye kadar sürmesi planlanan grev, yer işçilerinin Lufthansa tarafından şimdiye kadar teklif edilenden daha yüksek bir ücret artışı istemesiyle geliyor.
Duruş, Avrupa genelinde hava yolculuğu için çalkantılı bir yaza daha fazla acı getirmeyi vaat ediyor.
Coronavirüs kurallarının gevşetilmesi talebi artırdı, ancak kronik personel sıkıntısı yolcuları uçuş kesintileri, uzun kuyruklar ve bagaj kaybıyla karşı karşıya bıraktı.
Yaklaşık 20.000 Lufthansa yer personelini temsil eden Verdi sendikası, yüzde 9,5 veya ayda en az 350 avro (360 dolar) maaş artışı istiyor. Ayrıca asgari saat ücreti 13 avro istiyor.
Sendika, yönetimin teklifinin şu ana kadar geçen ay Almanya’da yüzde 7,6 olan “enflasyonu telafi etmeye yaklaşmadığını” söyledi.
Lufthansa, en düşük ücret kategorilerindeki işçiler için yüzde 10’dan fazla “çok önemli ücret artışları” ve daha yüksek ücretli personel için yüzde altı artış teklif ettiğini söyledi.
Lufthansa işçi direktörü Michael Niggemann, “Önceden yapıcı bir toplu pazarlık turunun erken tırmanması muazzam hasara neden oluyor” dedi.
Ülkenin IW ekonomi enstitüsünün yakın zamanda yaptığı hesaplamaya göre, Almanya’nın havacılık sektöründe şu anda 7.000’den fazla çalışan sıkıntısı var.
Ekonomistler, pandemi sırasında seyahat talebi düştüğünde birçok havalimanı çalışanının diğer sektörlerde iş bulduğunu ve turizmin yeniden canlandığı için geri dönmediklerini buldu. (AFP)