YENİ DELHI – Birleşmiş Milletler, Hindistan yetkililerinin Rohingya mültecileri toplayıp sınır dışı ettiğine, bazı durumlarda da zulüm ve ölüm korkusuyla kaçtıkları ülkenin kıyılarındaki Andaman Denizi’ne attıklarına dair “güvenilir raporlar” hakkında bir soruşturma çağrısında bulundu.
Bu olay, Hindistan hükümetinin yetkililerinin komşusu Pakistan ile yaşadıkları bir çatışma anını azınlık Müslümanlara karşı baskı kampanyasını genişletmek için kullanmasıyla daha geniş kapsamlı bir son baskının parçası gibi görünüyor.
BM’nin Myanmar’daki insan hakları durumu özel raportörü Bay Tom Andrews, “Rohingya mültecilerin donanma gemilerinden denize atıldığı fikri tamamen çirkin bir şey” dedi.
“Bu gelişmelerle ilgili daha fazla bilgi ve tanıklık talep ediyorum ve Hindistan hükümetinden olan bitenin tam bir hesabını vermesini rica ediyorum.”
Hindistan hükümetini “Rohingya mültecilerine, Myanmar’daki tehlikeli koşullara geri gönderilmeleri de dahil olmak üzere, insanlık dışı ve yaşamı tehdit eden muameleden” kaçınmaya çağırdı.
Hindistan hükümeti yorum taleplerine hemen yanıt vermedi.
Hindistan’ın Nisan ayında iki düzineden fazla Hintlinin ölümüne yol açan bir terör saldırısında Pakistan’ı destekleyici bir eli olduğu suçlamasının ardından Pakistan ile gerginlik tırmanırken, Hindistan yetkilileri Pakistanlı vatandaşları sınır dışı etmek de dahil olmak üzere cezalandırıcı önlemler açıkladı.
Hindistan’ın çeşitli eyaletlerindeki sağcı hükümet yetkilileri, Hindistan’da yasadışı olarak yaşayan binlerce Müslümanı, iddiaya göre Rohingya veya Bangladeşlileri topladı. Bu tür etiketler, “Pakistanlı” ile birlikte, genellikle Hindistan’ın diğer bölgelerinden gelen Müslüman göçmenleri hedef almak için kullanılır.
En kapsamlı eylemler Gujarat’ta, Başbakan Narendra Modi’nin memleketinde ve Rajasthan’da gerçekleşti.
Gözaltına alınanların çoğunun Hindistan vatandaşı olduğu ve daha sonra serbest bırakıldığı ortaya çıksa da, Rohingya ve Bangladeşli olarak tanımlananlar, kendilerine koruma sağlaması gereken mülteci belgeleri olanlar da dahil olmak üzere çok sayıda sınır dışı edildi.
Hindistan merkezli bir insan hakları grubu olan Halk Sivil Özgürlükler Birliği bu hareketi eleştirdi.
Grup bir bildiride, “En azından Rohingyalılar, tutuklunun bildirim, duruşma fırsatı ve temsil almasını gerektiren mevcut yasa uyarınca usulüne uygun yargılanma hakkına sahiptir” dedi.
Kaynak: NYTIMES