WASHINGTON, 23 Mayıs (Yonhap) — ABD istihbarat raporuna göre, Kuzey Kore onlarca yıldır “en güçlü stratejik pozisyonunda” duruyor. Dirençli rejim, Kuzeydoğu Asya’daki ABD güçlerini ve müttefiklerini ve ABD ana karasını tehdit edebilecek gelişmiş silahların peşinde koşmaya devam ediyor.
ABD Savunma Bakanlığı’na bağlı Savunma İstihbarat Ajansı (DIA), Kuzey Kore, Çin, Rusya, İran ve diğer devlet ve devlet dışı aktörlerden kaynaklanan çok çeşitli güvenlik zorluklarını kapsayan “2025 Dünya Çapında Tehdit Değerlendirmesi”nde bu analizi sundu.
Değerlendirme, Kuzey Kore’nin gelişen nükleer ve balistik füze tehditleri ve iki ülkenin geçen yıl Haziran ayında imzaladığı “kapsamlı stratejik ortaklık” anlaşmasına dayalı Rusya ile askeri uyumu konusundaki derinleşen endişeler ortasında geldi.
DIA raporda, “Kuzey Kore lideri Kim Jong-un uluslararası siyasi meşruiyetine ve rejim güvenliğine giderek daha fazla güveniyor” dedi.
“Kuzey Kore, ABD güçlerini ve Kuzeydoğu Asya’daki ABD müttefiklerini riske atacak askeri araçlara sahipken, ABD ana vatanını tehdit etme kabiliyetini geliştirmeye devam ederek, on yıllardır en güçlü stratejik konumundadır,” diye ekledi.
Raporda, Ukrayna’ya karşı savaşına destek karşılığında Rusya’nın, uzay, nükleer ve füze uygulanabilir teknoloji, uzmanlık ve malzemelerini Kuzey Kore, Çin ve İran’a yaydığı ve bunun “önümüzdeki üç ila beş yıl” içinde üç ülkenin kitle imha silahları (KİS) programlarında ilerlemeler sağlayacağı belirtildi.
Ajans, “Kuzey Kore, genellikle Çin ve Rus vatandaşlarıyla işbirliği yaparak, kendi ülkesinde üretemediği füze programı için yasadışı olarak ürün tedarik etmeye devam ediyor,” dedi.
“Benzer şekilde, Kuzey Kore, Ukrayna’da kullanılmak üzere Rusya’ya füze tedarik etmesiyle gösterildiği gibi, balistik füze sistemlerini ve ilgili teknolojiyi diğer endişe duyulan ülkelere pazarlamaya ve yaymaya neredeyse kesinlikle devam edecektir.”
Ajans, Pyongyang’ın nükleer silah programını desteklemeye ve plütonyum ve yüksek oranda zenginleştirilmiş uranyum üreterek nükleer silah stokunu artırmaya devam ettiğini belirtti.
“Kuzey Kore nükleer test sahasını restore etti ve şimdi istediği zaman yedinci nükleer testi gerçekleştirmeye hazırlanıyor” dedi.
DIA, Pyongyang’ın “muhtemelen” bir biyolojik savaş programına sahip olduğunu ve “neredeyse kesinlikle” sinir, kabarcık, kan ve boğucu maddeler üretme kapasitesine sahip bir kimyasal savaş programına sahip olduğunu değerlendirdi.
Kuzey’in Özel Harekat Gücü’nü (SOF) “son derece eğitimli”, “iyi donanımlı” ve Güney Kore’ye sızma yeteneğine sahip olarak tanımladı.
“Kuzey Kore’nin SOF’u Rusya’ya konuşlandırması, Kuzey Kore’nin bu deneyimden alınan dersleri gelecekteki muharebe eğitimleri için kullanmasını sağlayacak” dedi.
Kuzey’i dünyanın en militarize olmuş uluslarından biri olarak tasvir eden ajans, münzevi ülkenin 1 milyondan fazla aktif görev personeli ve 7 milyondan fazla yedek ve yarı askeri personeli olduğunu söyledi.
Uzay cephesinde, ajans Kuzey’in balistik füzelerinin ve uzay fırlatma araçlarının (SLV’ler) bir çatışmada ABD ve ortak uydularını hedef almak için “çok temel” bir uydu karşıtı platform olarak kullanılabileceğini değerlendirdi.
“Ek olarak, Kuzey Kore, SLV’ler, uydular ve eğitim dahil olmak üzere uzay programına yardımcı olmak için Rusya’dan bir teklif aldı,” dedi.
Raporda ayrıca, Moskova ve Pyongyang arasındaki iş birliği de dahil olmak üzere Amerika’nın rakipleri ve potansiyel düşmanları arasındaki artan iş birliğine de değinildi.
“Kuzey Kore, neredeyse kesinlikle Moskova’dan karşılıklı askeri iş birliği alıyor – SA-22 karadan havaya füze sistemleri ve elektronik harp ekipmanı dahil – Rusya’nın Ukrayna’ya karşı savaşını desteklemek için asker ve malzeme sağlamak için,” dedi.
DIA, Pekin, Moskova, Tahran ve Pyongyang liderlerinin, ABD ve müttefiklerinin nüfuzunu zayıflatma çabaları kapsamında ülkeleriyle bağları güçlendireceklerini öngörüyor.