featured
  1. Haberler
  2. Dünya
  3. Trump, Yüksek Mahkeme’den göçmenlerin Güney Sudan ve diğer ‘üçüncü’ ülkelere sınır dışı edilmesini kolaylaştırmasını istedi

Trump, Yüksek Mahkeme’den göçmenlerin Güney Sudan ve diğer ‘üçüncü’ ülkelere sınır dışı edilmesini kolaylaştırmasını istedi

Başkan Donald Trump Salı günü Yüksek Mahkeme'den, yönetiminin Güney Sudan ve kendi vatanları olmayan diğer ülkelere insanları sınır dışı etmesini kolaylaştırmasını istedi.

service
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

CNN — Başkan Donald Trump Salı günü Yüksek Mahkeme’den, yönetiminin Güney Sudan ve kendi vatanları olmayan diğer ülkelere insanları sınır dışı etmesini kolaylaştırmasını istedi. Bu, yönetimin muhafazakar çoğunluklu yüksek mahkemeye sunduğu bir dizi tartışmalı göç politikasının sonuncusuydu.

Konu, yönetimin iktidara döndükten kısa bir süre sonra benimsediği bir politikayla ilgili. Bu politika, İç Güvenlik Bakanlığı’nın göçmenleri, önceden kendilerine haber vermeden veya o diğer ülkede zulüm, işkence veya ölüm riskiyle karşı karşıya olduklarını iddia etmelerine fırsat vermeden, kendi ülkeleri veya yasal statülerinin bulunduğu ülkeler dışındaki ülkelere sınır dışı etmesine izin veriyor.

Temyiz başvurusu, yönetimin tutukluları, işkence görebilecekleri bir yere gönderilmelerine itiraz etmelerine olanak tanımadan savaştan zarar görmüş Güney Sudan’a nakletme girişiminin ardından politikanın önemli ölçüde dikkat çekmesinden birkaç gün sonra Yüksek Mahkeme’ye ulaştı.

Adalet Bakanlığı Yüksek Mahkeme’ye yaptığı açıklamada, “Amerika Birleşik Devletleri yasadışı göç kriziyle karşı karşıyadır. Bunun en büyük nedeni, sınır dışı edilmeyi en çok hak eden yabancıların, sınır dışı edilmesi en zor olanlar olmasıdır.” dedi.

Sınır dışı edilme tehlikesiyle karşı karşıya kalan bir grup göçmene dava açılmasının ardından, Biden tarafından atanan ABD Bölge Yargıcı Brian Murphy, Mart ayında yönetimin göçmenleri kendi ülkeleri dışındaki ülkelere, yazılı bildirimde bulunmadan ve hedef alınan göçmene diğer ülkede zulüm veya işkence göreceklerine dair güvenilir bir korkuları olduğunu gösterme şansı vermeden sınır dışı etmesini engelledi.

Murphy daha sonra Trump yönetiminin tutukluları Güney Sudan’a transfer etmeye çalışırken mahkeme kararını “şüphesiz” ihlal ettiğini söyledi.

Murphy, “Bu insanların Güney Sudan’a transferlerine itiraz etmek için anlamlı bir fırsata sahip olmaları imkansızdı” dedi ve kısaltılmış zaman çizelgesini ve yaşananların çoğunun mesai saatleri dışında, tutukluların avukatlarına veya ailelerine ulaşamadığı bir zamanda gerçekleştiğini belirtti.

Murphy, daha önce verdiği ihtiyati tedbir kararını açıklığa kavuşturarak ek şartlar getirdi. Murphy, 21 Mayıs’ta verdiği iki sayfalık emirde, yetkililerin Güney Sudan’a transfer etmeye çalıştıkları göçmenlere, üçüncü bir ülkeye gönderilme korkusu yaşadıklarını söyleyebilecekleri bir mülakatın “planlanan saatinden en az 72 saat önce” haber vermeleri gerektiğini söyledi. Hakim, kararında, “makul bir korku” taşımadıkları tespit edilen göçmenlere, sınır dışı edilmelerine üçüncü bir ülkeye itiraz edebilmeleri için göç davalarını yeniden açmaları için 15 gün süre verileceğini belirtti.

Trump yönetimi, Murphy’nin göçmenlere yönelik tutumunun, Yüksek Mahkeme’den acil yardıma neden ihtiyaç duyduklarını gösterdiğini söyledi.

Yönetim, Yüksek Mahkeme’ye yaptığı açıklamada, “Geçtiğimiz hafta bölge mahkemesi, hükümetten yukarıda adı geçen suçluların Güney Sudan’a üçüncü ülkelerden sınır dışı edilmesinin durdurulmasını talep etti.” dedi. “Sonuç olarak, Amerika Birleşik Devletleri, bu yabancıları ek yargılama için yabancı topraklardaki bir askeri tesiste tutma (burada tutulmaya devam edilen her gün Amerikan dış politikasına ciddi zarar verme riski taşıyor) veya bu hüküm giymiş suçluları Amerika’ya geri getirme gibi tahammül edilemez bir tercihe zorlandı.”

Trump yönetimi, bu gerekliliklerin yasada yer almadığını savunurken, yetkililer, göçmenlerin üçüncü bir ülkede zulüm görmemesini sağlamak için halihazırda prosedürlerin yürürlükte olduğunu söyledi. Bu prosedürler ilk aşamada, ABD’den sınır dışı edilen kişilere işkence yapılmayacağına dair ülkeden diplomatik güvence alınmasını içeriyor.

Bu ayın başlarında, Boston merkezli 1. ABD Temyiz Mahkemesi, hükümetin Murphy’nin kararının durdurulması talebini reddetti. Bu karar, göçmenlerin Libya’ya gönderilmesine yönelik haberlere ilişkin artan endişelerin ortasında alındı. Libya, tutuklulara kötü muamele edilmesi ve devam eden iç huzursuzluk nedeniyle yaygın olarak eleştirilen bir ülke.

Temyiz mahkemesi, Trump yönetiminin politikayı yeniden başlatmasına izin verilmesi konusunda birkaç “endişe” dile getirdi; bunların arasında “bu bağlamda haksız uzaklaştırmalardan kaynaklanacak telafisi imkansız zararlar” da vardı.

Murphy, Mayıs ayında, kişilerin Libya veya Suudi Arabistan’a sınır dışı edilmesi yönündeki planların açıkça emrini ihlal edeceğini belirtmişti. Trump’tan bir yetkilinin CNN’e, bir grup belgesiz göçmenin ABD askeri uçağıyla Libya’ya götürüleceğini söylemesinin ardından göçmen hakları savunucusu gruplar acil bir karar aldı.

Libya Dışişleri Bakanlığı, CNN’e yaptığı açıklamada, “Göçmenlerin Libya’ya sınır dışı edilmesi konusunda ABD makamlarıyla herhangi bir anlaşma veya koordinasyon sağlandığı iddialarını kesin bir dille yalanladı.”

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
vir_sl_
Virüslü
Trump, Yüksek Mahkeme’den göçmenlerin Güney Sudan ve diğer ‘üçüncü’ ülkelere sınır dışı edilmesini kolaylaştırmasını istedi
Yorum Yap

Giriş Yap

Musitem Haber ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!